Onze missie en visie

We helpen boer en tuinder de natuurlijke kringlopen te begrijpen en ermee samen te werken, vanaf de humusopbouw tot de menselijke gezondheid.

We helpen mensen verbinden met de Aarde, met zichzelf, met elkaar en met de Schepper.   

We bezitten de Aarde niet, we hebben ze in bruikleen.

Leer ons kennen

Marc

Marc is landbouwkundig ingenieur (RUG) en heeft ruim 30 jaar ervaring in de land- en tuinbouw.

Marc is tevens bioboer en gaat voor een duurzame agro-ecologische landbouw.

Samen met Bénédicte hebben ze 4 toffe kinderen en 5 schattige kleinkinderen.

Specialisaties

Bénédicte

Bénédicte is kunsthistorica (RUG).

Bénédicte is van kindsaf vol verwondering voor de natuur en haar Schepper.

Bénédicte hecht veel belang aan gezonde voeding en de plaats van granen, zaden en peulvruchten in ons voedingspatroon. Zij zorgt voor het opschonen, pellen en malen van de geteelde granen/zaden en verwerken tot het “dagelijks brood” o.m. in de gerestaureerde bakoven.

Ontdek de workshops: Zuurdesem brood bakken, Pizza bakken, Koken met rozen, Rozensnoei en Snoeien van klein- en grootfruit.

Specialisaties

Bedrijfsbezoek?
Bezoek in groep?

Marc en Bénédicte bieden de mogelijkheid aan een rondleiding bij te wonen op de bioboerderij. De ganse kringloop vanaf de levende bodem, het telen van de granen, pseudogranen en peulvruchten tot het verwerken ervan wordt toegelicht. Om af te sluiten laten ze jullie uiteraard graag proeven van hun producten en hiervoor hebben ze een aantal opties. De rondleiding duurt ongeveer een 2 uren. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

De boerderij

De boerderij omvat een 10-tal hectare waar oude granen en zaden (spelt, tarwe, rogge, gierst, quinoa, linzen) biologisch geteeld worden op diverse percelen in combinatie met agroforestry.

De zaai van de diverse gewassen gebeurt met de directe inzaaimachine SIMTECH, vaak in mengcultuur of in een permamente bodembedekking van dwergklaver of luzerne.
Minimale bodembewerking.

Na de oogst worden de granen natuurlijk gedroogd, getrieerd, opgeschoond, gepeld en al of niet gemalen en opgezakt.

Centraal staat de boerderijcompostering met de vorming van humusrijke compost ter verbetering van de bodem- en voedselkwaliteit

Verder is er infrastructuur voor het geven van workshops, lezingen en ontvangen van groepen.

Onze bakoven

Op de kaart in het landboek Zulte 1782 duikt de ovenbuur of bakoven voor het eerst op waardoor met zekerheid kan gesteld worden dat deze minstens 240 jaar oud is.

In het voorjaar van 2019 werd gestart met een vakkundige restauratie die het gebouw zijn oorspronkelijk karakter en functie teruggeeft.

De oven wordt nu gebruikt voor bakken van brood, pizza’s en taarten voor catering van groepen en voor het geven van workshops oa “zuurdesembrood” en "pizza bakken"

Ethymologisch liggen “aarde” en “mens” heel dicht bij elkaar

“Humus” betekent aarde en daaruit zijn afgeleid “Humanity” en “Humility”

Contact

Humus bioboerderij

Zaubeekstraat 227 . 9870 Zulte

BTW BE 0478 136 259